Mitől “gyógy”?
2014.06.18. 20:18:06

Előre szólok: nem tudom, mitől jó egy gyógynövény. Mert ha pusztán a tudományos vonatkozásait nézzük, nyilvánvalóan annyira kis mennyiséget tartalmaz vitaminokból és ásványi anyagokból, és minden egyéb hatóanyagából, ami csupán információs jelleggel bírhat. A tudomány nem tudja a választ a “hogyan működik?” kérdésre, mint ahogy azt sem, hogy milyen alkotóelemek adják ki a teljes összetevőket, és hatóanyagainak milyen speciális kombinációja kell ahhoz, hogy jó legyen. Azt sem tudom, hogy mi van még benne pluszban, amitől ennyire működőképessé és hatékonnyá válik, hogy alkalmas lesz gyógyító növénynek. Mert alkalmas. Évszázadok meséi és valós történetei alapján csak az nem tudja, aki nem akarja tudni: a gyógynövények a természet csodálatos válaszai a betegségeinkre.

Régen a füvesember a falu mellett elhaladva már tudta, milyen jellemző betegségek vannak a faluban, mert a határban virító gyomnövénynek tartott “gaz” kiválóan orvosolhatta volna azt a problémát. Azt mondják, ma már nem így van, mert nem az udvaron végezzük el a dolgunkat, és a növények cél és értelem nélkül, a szél szeszélyeinek engedelmeskedve szaporodnak.

Nincs igazuk. A kertben járva, füvet nyírva, arrébb rúgva a kavicsot, kiköpve a szánkba repülő kisebb bogarat, vérünket serkentve a rózsa tüskéin, verejtékünket, hajszálainkat elhullajtva éppen elég okot adunk egy - egy növény jelenlétének. Tapasztalatból mondom: ha kivágtam egy fát, annak a fának elhullajtott magvai tömegesen kezdtek kinőni a földből. A gyógynövények magvai is ott szunnyadnak minden földben, csak megfelelő okot kell szolgáltatni a csírázásukhoz. Bizonyos magvak több ezer (!) év után is csírázásképesek. Mindössze három dolog kell ahhoz, hogy egy - egy növény “felébredjen” és tömegesen jelenjen meg: megfelelő környezet, egy “gazdaszervezet”, aki felhasználhatja és egy megfelelő ok, hogy elinduljon a szaporodás. Hasonlóan a járványokhoz, a gyomnövények szaporodási ritmusa is ezt a metódust követi. Vannak gyomok, amelyek szinte kiirthatatlanok. Ha megszűnne az egyik tényező a háromból, alighanem könnyedén eltüntethetőek lennének.

Halkan jegyzem meg: a földben szunnyadó mag nem tudom, milyen üzenetet kapott, és honnan, hogy ideje az utánpótlásnak. Ebből arra következtetek, hogy vannak még dolgok “földön és égen”, amik láthatatlanul és ismeretlenül teszik a dolgukat. És ezek a láthatatlan okok termelik a kertünkben burjánzó csalánt, akkor is, ha nem kértük, és akkor is, ha mi magunk alig tesszük ki a lábunkat a földre, amiben terem. Láthatatlan és felfedezetlen csatornáink antennaként működnek ott, ahol élünk, és odavonzzuk mindazt, amire fizikai jóllétünkhöz, fennmaradásunkhoz szükségünk lehet, mint a fának, amelyik elszórta a magvait. És alighanem ezek miatt a láthatatlan dolgok miatt nem ismerjük a növények valódi hatásmechanizmusát - és ez nem is baj. A varázslat is csak addig működik, amíg fel nem fedi a bűvész a titkot. Bár ezt a “bűvészt” ismerve ez a varázslat a legnagyobb titok a világon, ami emberi ésszel felfoghatatlan. Életnek hívják.